Beluister dit artikel in audio 🔈
Je hoort er veel over – rijden buiten de bebouwde kom – maar wat is deze mysterieuze plek op aarde nou eigenlijk? In deze blog leggen we je uit wanneer je buiten de bebouwde kom bent en wat er anders is aan de voorrangsregels buiten de bebouwde kom. Lees verder en ontdek alles wat je moet weten om met vlag en wimpel te slagen voor jouw auto theorie-examen en veilig kunt cruisen – óók buiten de bebouwde kom!
Wat is ‘buiten de bebouwde kom’?
In het verkeer kun je de voorrangsregels opdelen in 2 onderdelen: binnen- en buiten de bebouwde kom. 'Binnen de bebouwde kom' verwijst naar gebieden bínnen dorpen en steden, ‘buiten de bebouwde kom’ naar de plek daarbuiten. Hier is vaak minder bebouwing en meer ruimte en natuur, ahhhhh, heerlijk!
Kenmerken van buiten de bebouwde kom:
Andere snelheid: meestal is de maximumsnelheid 80 km/u. Voor bromfietsen is dit vaak 45 km/u.
Verlichting: er is minder straatverlichting dan binnen de bebouwde kom.
Dieren en landbouwvoertuigen: je kunt vaker te maken krijgen met overstekend wild of langzaam rijdende landbouwvoertuigen.
Wegen: de wegen zijn vaak smaller en minder druk dan binnen de bebouwde kom.
Het verkeersbord dat aanduidt dat je de bebouwde kom verlaat, is een wit bord met een schuine rode streep door de plaatsnaam:
Verschil in voorrangsregels binnen de bebouwde kom
Buiten de bebouwde kom zijn sommige verkeersregels anders. Daarom is het erg belangrijk om te weten of je je binnen of buiten de bebouwde kom bevindt. Dit is het verschil in voorrangsregels:
Bussen hebben géén voorrang
Binnen de bebouwde kom hebben bussen bij het wegrijden van een halte voorrang. Buiten de bebouwde kom hebben ze dat niet.
Parkeren buiten de bebouwde kom
Je mag niet parkeren op een voorrangsweg. Je mag wel op andere wegen parkeren, tenzij anders aangegeven. Je mag ook in de berm parkeren.
Waar moet je verder op letten buiten de bebouwde kom?
Verkeersborden spelen een grotere rol: Buiten de bebouwde kom is het belangrijker om op verkeersborden te letten, omdat de hogere snelheden minder ruimte laten voor twijfel over wie voorrang heeft. Goed opletten dus!
Voorrang bus buiten de bebouwde kom
We zeiden het net al: als een bus wegrijdt bij een halte buiten de bebouwde kom, heeft deze geen voorrang. Het wegrijden wordt hier gezien als een bijzondere manoeuvre, wat betekent dat de buschauffeur moet wachten tot het overige verkeer is gepasseerd voordat deze de weg op mag rijden.
Voorrangsborden buiten de bebouwde kom
Buiten de bebouwde kom heb je minder verkeerslichten. Voorrang wordt vaak geregeld met borden en regels.
Welke voorrangsborden kom je zoals tegen buiten de bebouwde kom?
Voorrangsbord (B01): een omgekeerde witte driehoek met een rode rand. Deze geeft aan dat je voorrang moet verlenen aan verkeer op de kruisende weg.
Voorrangsweg (B06): hen vierkant bord met een gele ruit en witte rand. Deze geeft aan dat je op een voorrangsweg rijdt. Je hebt hier dus voorrang.
Einde voorrangsweg (B07): Hetzelfde bord als B06, maar met een zwarte diagonale streep.
Verschillen met binnen de bebouwde kom:
Grotere borden: Buiten de bebouwde kom zijn de borden groter om goed zichtbaar te zijn op grotere afstand en bij hogere snelheden. De grotere afmetingen en handige plaatsing zorgen ervoor dat de borden ook bij snel rijden makkelijk opvallen en leesbaar zijn.
Plaatsing verder van het kruispunt: Een van de opvallende verschillen tussen voorrang binnen en buiten de bebouwde kom, is dat het bord B1 (voorrangsweg) binnen de bebouwde kom vóór de kruising wordt geplaatst. Buiten de bebouwde kom staat dit bord ná de kruising. De borden worden hier geplaatst om bestuurders meer tijd te geven om te anticiperen.
Meer weten over voorrang buiten de bebouwde kom?
Wil je alles weten over voorrangsregels buiten de bebouwde kom en je theorie-examen halen? Bekijk dan onze online videocursuspakketten! Onze topper Quincy legt je alles uit over verkeersborden, voorrang en nog veel meer. Of je nu bezig bent met je examen of gewoon je kennis wilt bijspijkeren: Quincy helpt je stap voor stap.
Bekijk een voorproefje van onze video's op TikTok, Instagram, Facebook of YouTube, of koop meteen je pakket en bereid je voor op een succesvolle rit naar je rijbewijs!