Blog Post

Voor welke boot heb je een vaarbewijs nodig?

Quincy Berkleef - 4 min lezen

Zin om het water op te gaan, maar heb je je vaarbewijs nog niet gehaald? In deze blog vertellen we je meer over varen zonder vaarbewijs en voor welke vaartuigen je een klein of groot vaarbewijs nodig hebt.

Met welke boot mag je varen zonder vaarbewijs?

Als je geen vaarbewijs hebt, mag je met een boot varen:

  • die niet sneller vaart dan 20 kilometer per uur;

  • en die niet langer is dan 15 meter.

Denk dus aan een kleine motorboot, roeiboot of een (zeil)boot met een kleine motor waar je tot 20 km/uur mee kunt varen. Het maakt trouwens niet uit hoeveel pk een motor heeft: het gaat echt om hoe hard je kunt varen.

Enne, meet het maar even op: 15 meter is best lang, dus ook zonder vaarbewijs kun je een grote boot varen. Wij raden je wel altijd aan om wat basiskennis van varen op water te hebben.

Zie het als de basisregels van het verkeer: als fietser hoef je ook geen examen te doen, maar toch zijn de basisregels zoals voorrang geven en krijgen erg belangrijk om veilig mee te kunnen doen aan het verkeer.

Dus ook als je niet onder de vaarbewijsplicht valt, is het altijd aan te raden het examen Klein Vaarbewijs 1 te halen als je regelmatig het water op wilt.

Welke vaarbewijzen zijn er?

Over examens gesproken. Er zijn twee soorten vaarbewijzen: het klein vaarbewijs en het groot vaarbewijs:

Het Klein Vaarbewijs is verplicht voor:

  • pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter;

  • motorboten korter dan 15 meter, maar die wel sneller kunnen dan 20 kilometer per uur. Hieronder vallen ook waterscooters zoals jetski’s, omdat je hiermee erg snel gaat;

  • bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden en tussen de 15 en 20 meter lang zijn.

Het klein vaarbewijs is op te delen in twee soorten en hebben te maken met het soort water waar je in vaart:

  • Het klein vaarbewijs I geldt voor de vaart op rivieren, kanalen en meren en de Gouwzee.

  • Het klein vaarbewijs II is geldig op ‘rivieren-kanalen-meren’, Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Ooster- en Westerschelde.

Het Groot Pleziervaartbewijs is verplicht voor:

  • een pleziervaartuig met een lengte van 25 tot 40 meter. Met het Groot Pleziervaartbewijs mag je niet voor werk varen.

Voordelen van het halen van een vaarbewijs

We zeiden het net al: ook zonder vaarbewijs kun je prima het water op om te varen. Toch zijn er veel voordelen van het hebben van een vaarbewijs:

  • Je leert goed varen: met een vaarbewijs leer je goed varen, waardoor je allerlei belangrijke manoeuvres kunt uithalen en veilig en zelfverzekerd aan het roer kunt staan.

  • Veiligheid: als je regels op het water kent (die echt wel anders zijn dan de regels op het land!) ben je voorbereid op alle situaties met andere boten.

  • Toegang tot meer vaargebieden: met een vaarbewijs mag je op meer wateren varen. Dat betekent dus dat je heel Nederland op je gemakkie kunt ontdekken, zonder ineens terug te moeten omdat je een bepaald water niet op mag.

Wil je jouw vaarbewijs halen? Volg dan onze videocursus voor vaarbewijs 1 of vaarbewijs 2 – onze topper Quincy legt de theorie duidelijk uit, zodat jij binnen no-time veilig en zelfverzekerd het water op kunt.