Een doorgetrokken streep, onderbroken streep, of lange, korte, witte, gele, of blauwe strepen. Je zou er tureluurs van worden. Maar de belijning op de weg vertelt je veel over wat je wel en niet mag doen. En met de juiste uitleg zijn de strepen op de weg echt zo moeilijk niet. In dit blog vertellen we je alles over strepen op de weg.
Strepen op de weg, ook wel belijning genoemd, zijn niet alleen bedoeld om rijstroken aan te duiden. Ze vertellen je veel over wat je wel en niet mag doen, en wat je kunt verwachten. In dit blog vertellen we je alles over strepen op de weg.
Wil jij een streepje voor hebben voor je theorie-examen? Houd het dan niet bij dit blog, maar leer via onze online videotheoriecursus. De makkelijkste en leukste manier om je theorie-examen te halen. 👍
Bekijk hier al onze cursussen.
Borden gaan boven strepen
Onthoud: Borden hebben altijd een streepje voor. Ze gaan vóór strepen op de weg. Dus zegt een streep dat je 80 mag, maar staat er op een bord 50? Dan is het 50.
Waarom strepen op de weg?
Strepen zijn er niet om het ons lastiger te maken. Ze zijn handig (als je ze eenmaal snapt 😉). Strepen zijn een soort van geheugensteun. Een streep is er altijd, een bord maar om de zoveel meter. Handig dus.
Wat heb je nog meer aan belijning op de weg?
Ze vertellen je soms hoe hard je mag
Ze vertellen je of je wel of niet mag inhalen
Ze vertellen je hoe de weg loopt (vooral handig op buitenwegen)
Ze vertellen je of je verkeer van links of rechts kunt verwachten
Ze vertellen je of je ergens mag stilstaan of parkeren
De algemene regels van strepen op de weg
De onderbroken streep
Misschien wel de allerbekendste. Mooie lange witten lijnen op het midden van de weg. Deze strepen vertellen je dat je mag inhalen.
De doorgetrokken streep
De doorgetrokken streep zegt je dat je altijd netjes op je eigen weghelft moet blijven. Je mag dus niet over deze streep om in te halen.
Een dubbele streep (doorgetrokken of onderbroken)
Je ziet ook vaak de dubbele streep. De streep aan jouw kant geldt voor jou, en die aan de andere kant voor je tegenligger. Soms is jouwe onderbroken, en die van je tegenligger doorgetrokken.
Dit betekent dat jij wel over de streep heen mag, maar de ander niet. Je ziet dit soms bij invoegstroken, of in- en uitritten. Andersom geldt hetzelfde.
Strepen bij parkeren
Ook bij het parkeren zijn strepen handig. Ze vertellen je óf je mag parkeren, en zo ja, of je een parkeerkaart moet gebruiken of niet.
⇨ Een gele doorgetrokken streep betekent dat je niet mag parkeren én niet mag stilstaan.
⇨ Een gele onderbroken streep betekent dat je even mag stilstaan, maar niet mag parkeren.
⇨ De blauwe streep betekent dat je mag parkeren, maar alleen als je een parkeerkaart gebruikt.
Nieuwe groene strepen op de weg? 🟢
Een paar jaar geleden zijn er nieuwe strepen ingevoerd. Deze zijn beetje bij beetje aangebracht op het wegdek. Inmiddels zijn ze door heel Nederland te zien. Je vindt deze strepen vooral in buitengebieden.
1. Dubbele middenstreep met groen
Deze groene opvulling geeft aan dat je 100 kilometer per uur mag rijden. Als de dubbele streep doortrokken is, mag je niet inhalen. Bij een onderbroken witte lijn wel (tenzij er een bord staat die zegt van niet).
Ezelsbruggetje: De groene lijn lijkt op een ‘middenberm’. Er is dus ruimte. En groen staat voor goed. Alles is veilig en er is geen gevaar, dus je mag harder, namelijk 100.
2. Dubbele middenstreep zonder groen
Dit is precies dezelfde lijn als hierboven, maar dan zonder groene opvulling. Je mag hier iets minder hard: 80 kilometer per uur (tenzij er een bord staat dat wat anders aangeeft).
Ook hier geldt dezelfde regel:
Onderbroken = inhalen.
Doorgetrokken = niet inhalen
Voor de dubbele middenstreep met of zonder groen geldt ook:
⇨ Zie je een doorgetrokken witte streep aan de zijkanten van de weg? Dan hoef je van rechts en links geen verkeer te verwachten.
⇨ Zie je onderbroken witte strepen aan de zijkant van de weg? Dan kan er verkeer komen van links of van rechts.
3. Geen middenstreep, maar strepen langs de zijkant?
Deze belijning zie je soms op buitenwegen. Het lijkt misschien alsof je de weg alleen voor jezelf hebt, maar je deelt deze weg nog steeds met tegenliggers, dus let op. Je mag hier 80 kilometer per uur. Behalve als er een bord staat langs de weg, dan mag je 60 kilometer per uur.
Strepen bij wegwerkzaamheden 🟡
Wegwerkzaamheden zijn lastige situaties. De weg loopt anders dan je gewend bent, en je moet goed opletten vanwege extra verkeer, mensen op de weg en andere zaken die je kunnen afleiden.
De gele lijnen helpen je door het doolhof heen. Ze zijn de nieuwe tijdelijke strepen die je moet volgen als bewegwijzering. Geel gaat hier dus altijd boven wit.
Dat was het! Meer handige content om verder te leren voor je theorie? Volg ons dan op TikTok, Instagram, of Facebook. Of doe het meteen goed en zorg voor een streepje voor tijdens je theorie-examen met onze videotheoriecursus. Het is een makkelijke, snelle en leuke manier om je theorie te leren. Of je nu oefent voor je auto, bromfiets of motor theorie.