Blog Post

Mag je varen zonder vaarbewijs?

Quincy Berkleef - 5 min lezen

De zomer lonkt en je ziet jezelf al heerlijk rondvaren over de mooiste plassen, meren en grachten. Maar helaas, je hebt nog geen vaarbewijs, dus je plan valt in het water… of toch niet? Er is meer mogelijk dan je denkt. In Nederland mag je namelijk wél varen zonder vaarbewijs. Hoe zit dat? Mag je alle boten besturen? Je leest het hieronder.

Wanneer mag je varen zonder vaarbewijs?

In een bepaald aantal gevallen mag je varen zonder vaarbewijs, maar alleen wanneer je je aan deze twee regels houdt.

Je mag zonder vaarbewijs varen op:

  • een boot van maximaal 15 meter lang

  • een boot die maximaal 20 km/u gaat

Overschrijdt je boot één van deze richtlijnen, dan moet je wél in bezit zijn van vaarbewijs 1 of 2.

Kun je heel Nederland door zonder vaarbewijs?

Als je boot aan de bovenstaande eisen voldoet (korter dan 15 meter en de boot vaart niet harder dan 20 kilometer per uur), dan mag je in Nederland varen op kleine rivieren, wateren en plassen.

Maar let op: zonder vaarbewijs mag je niet varen op de grote rivieren, meren of zeeën. De Noordzee is een uitzondering. Daar mag je wél varen zonder vaarbewijs, maar om te varen rond het kustgebied en de havens heb je wél weer een vaarbewijs nodig.

Een beetje ingewikkeld? Snappen we. Daarom raden wij je aan toch een vaarbewijs te halen, zodat je én de regels kent én je op meer plekken mag varen. Zoek je een tussenoplossing? Gebruik dan de Waterkaarten-app van de ANWB. 

Varen zonder vaarbewijs – hoeveel pk?

Hoeveel paardenkrachten (pk) je achter je boot hangt, maakt echt niet uit; het gaat erom hoe snel de boot er uiteindelijk mee kan.

Waarom kijken we niet naar de potentie (pk) van de motor? Simpel. De snelheid van de boot hangt af van verschillende factoren zoals de bouw, de vorm van het onderwaterschip (het stuk dat in het water ligt) en het onderhoud (weinig onderhoud betekent veel aangroei aan de onderkant van de boot wat voor meer weerstand = langzamer).

Een rubberbootje met een 5 pk-motor gaat harder dan een zware boot met dezelfde motor. En let op: als een boot 30 km/u kan, maar je je wel aan de snelheid houdt en maar 20 km/u vaart, mag je alsnog niet varen zonder vaarbewijs.

Boete varen zonder vaarbewijs

Jij houdt je natuurlijk altijd netjes aan de regels. Maar voor degenen die dat toch niet doen: de boetes op het water zijn niet mis – sterker nog, ze zijn onlangs zelfs weer verhoogd. Als je zonder vaarbewijs vaart en je boot harder kan dan 20 km/u of je boot langer is dan 15 meter, dan moet je een vaarbewijs hebben. 

→ Heb je die niet, dan krijg je een boete van minimaal € 550.

Complete leek of toch wat ervaring?

Je mag dus zeker varen zonder vaarbewijs, maar wij raden je aan toch niet het water op te gaan als je een complete leek bent – zorg ervoor dat je in ieder geval de basis vaarregels kent.

Denk aan:

  • vaar altijd rechts van de oever

  • geef grote schepen altijd voorrang en let op de dode hoek. Kun jij de kapitein zien, dan kan hij jou ook zien

  • wacht op je beurt bij bruggen en sluizen

  • drink geen alcohol als je vaart

  • zeilboten hebben altijd voorrang op motorboten

  • twijfel je of je voorrang hebt? Wacht dan gewoon.

Omdat varen niet zomaar iets is en je echt deelneemt aan het verkeer op het water, raden wij je aan wél je vaarbewijs te halen. Wil je snel en makkelijk je vaarbewijs 1 halen en zonder zorgen de Nederlandse wateren over cruisen? Volg dan onze videocursus voor vaarbewijs 1.