Blog Post

Achterop op de bromfiets? Zo doe je dat

Quincy Berkleef - 5 min lezen

Een van de leukste dingen van een scooter? Samen met je maatje de stad doorrijden. Maar hoeveel mensen mag je meenemen? Moet iedereen een helm dragen? En waar let je nog meer op als iemand bij je achterop springt? We vertellen het je in dit blog.

Als je leert voor je bromfiets-theorie, moet je natuurlijk de regels op de weg kennen. Maar het is ook belangrijk wat je precies wel en niet mag doen met je scooter zelf. Hoeveel mensen mogen er op een scooter? Mag de persoon achterop dronken zijn? En mag je kinderen meenemen? Zomaar wat vragen die belangrijk zijn als je je theorie goed wilt beheersen. In dit blog vertellen we je er van alles over.

In dit artikel

Hoeveel mensen mag je achterop nemen?

Laten we beginnen bij een van de belangrijkste vragen: Hoeveel mensen mogen er eigenlijk achter op een bromfiets? Hoewel we van alles zien rondrijden, is een scooter bedoeld voor één bestuurder en een passagier. Dat er soms drie (of meer) op zitten, betekent niet dat het mag. Je scooter is hier niet voor gebouwd, en je kunt jezelf, de passagiers en anderen in gevaar brengen.

Let op: Er zijn ook scooters die zijn gemaakt voor één passagier, zoals een  e-chopper. Hoe herken je die? Deze bromfietsen hebben geen handgreep of voetsteun. Ook staat het in de papieren van de scooter. Bij dit soort bromfietsen mag er dus niemand achterop.

Waar moet je rekening mee houden met het rijden?

Goed, met z’n tweetjes mag je dus wel de stad doorrijden. Gezellig. Waar moet je nog meer rekening mee houden als je iemand achterop neemt?

  1. Belangrijk is dat je weet dat je met z’n tweeën meer weegt. Wat betekent dit in de praktijk? Je hebt meer tijd nodig om te stoppen, dit betekent dat je stopafstand groter wordt. Houd hier rekening mee bij het rijden.

  2. Je bent ook minder wendbaar. Pas je rijstijl hierop aan. Zorg ervoor dat de passagier zo dicht mogelijk tegen je aan zit, en niet achterover hangt. In bochten moet de passagier meebewegen en meeleunen. Zo blijf je stabiel tijdens het rijden.

  3. Tot slot moet degene die achterop natuurlijk een helm dragen. De basisregels van het dragen van een helm:

  • Zowel de bestuurder als de passagier moet een helm dragen.

  • De helm moet goed passen, en dicht zitten.

Wat voor helm is geschikt voor de bestuurder en passagier?

Je mag zelf kiezen wat voor helm je draagt, als je helm maar voldoet aan de ECE-norm. Er zijn grofweg 3 soorten helmen:

  • Een integraalhelm (gesloten helm, bij je kin helemaal dicht)

  • Een jethelm (ook wel potje, of open face helmet genoemd)

  • Een systeemhelm (de voorkant kan omhoog)

Deze helmen zijn allemaal toegestaan, als ze maar voldoen aan de Europese veiligheidsnorm ECE. Op de kindband of aan de binnenkant zie je een nummer staan. Bij nieuwe helmen staat er ECE 22.05.

Oudere helmen kunnen een andere code hebben. ECE 22.04, ECE 22.03 en ECE 22.02. Hoe lager de norm, hoe ouder de helm (en de veiligheidseisen die eraan werden gesteld). Het is aan te raden altijd de nieuwste ECE-norm te kiezen: ECE 22.05 dus.

Wie krijg de boete als je zonder helm rijdt?

‘Boete is voor jou’, is een bekende uitspraak. Maar klopt dat? Wie is er wettelijk verantwoordelijk voor de boete als passagier achterop geen helm draagt?

Dat ligt eraan wie je achterop hebt: Degene die zonder helm rijdt, krijgt de boete. Maar als degene die achterop zit jonger is dan 12, dan ben jij als bestuurder verantwoordelijk.

PS. Dacht je voor een snorfiets te gaan om zonder helm te mogen rijden? Helaas pindakaas. Vanaf januari 2023 is het ook voor snorfietsen verplicht een helm te dragen. 💁‍♀️

Mag je passagier aangeschoten of dronken zijn?

Ja, degene die achterop zit mag aangeschoten zijn. 🍸 Maar let op:

  • Je kunt een boete krijgen voor openbare dronkenschap. Dit is afhankelijk van hoe dronken je bent, en hoeveel overlast je veroorzaakt.

  • Het is niet verstandig om achterop een scooter te zitten als je dronken bent.

  • Voor de bestuurder is het ook gevaarlijker, omdat de persoon achterop zich misschien niet goed vasthoudt, niet goed meebeweegt, of onverwachte bewegingen maakt.

Kinderen op de bromfiets

Mag je zusje of broertje achterop? Ja zeker. Kinderen mogen op de bromfiets achterop. Als ze jonger zijn dan 8 jaar, moeten ze een extra veilig plekje hebben. Dit betekent genoeg steun voor de rug, handen en voeten. Vaak hebben kinderen daarom een speciale kinderstoel. Kinderen moeten ook een passende helm dragen. Dit zijn speciale kinderhelmen, die wat kleiner zijn.

Snel slagen voor je theorie-examen?

Klaar om zelf te gaan toeren op je scooter? Volg dan een van onze online bromfietsheorie-cursussen. De leukste en snelste manier om in één keer te slagen voor het je scootertheorie-examen doe je via de online-videocursus van Theorie Toppers. Altijd up-to-date, superhandig uitgelegd en makkelijk te bekijken vanaf je telefoon. ⏩  Bestel je pakket hier! 

Heb je nog vragen? Comments? Opmerkingen? We helpen je graag, dus neem contact op!