Je wilt zo snel mogelijk scooter rijden en gáán. Dat snappen we. Maar voordat je op je brommer of scooter de stad verovert, moet je eerst de regels kennen en slagen voor je bromfietstheorie-examen. In dit blog vertellen we je alles over je bromfiets of scooter-theorie-examen en geven we je 6 handige tips zodat je hopelijk in één keer slaagt.
Vraag 1: Wat is het verschil tussen de bromfiets- en scootertheorie?
De namen bromfiets- en scootertheorie worden vaak door elkaar gebruikt en dat geeft verwarring. Maar geen zorgen, het gaat hierbij allebei om hetzelfde examen: het bromfietstheorie-examen. Heb je je theorie eenmaal op zak, dan mag je praktijklessen volgen.
Vraag 2: Hoeveel vragen krijg je bij je scootertheorie-examen?
Bij het scooter- en bromfietstheorie-examen krijg je 50 vragen. Je hebt 30 minuten om ze te beantwoorden. Van deze 50 vragen moet je er 44 goed beantwoorden om te slagen. Je mag in totaal dus 6 fouten maken.
Vraag 3: Wat voor soort vragen krijg je bij je scootertheorie-examen?
Voor het bromfietstheorie-examen werkt het CBR met zes soorten vragen:
de sleepvraag;
de single-sleepvraag;
de invulvraag;
de hotspotvraag;
de ja/nee-vraag;
de meerkeuzevraag
Beetje abracadabra dit? Bekijk hier voorbeelden van alle soorten vragen die je kunt verwachten.
Vraag 4: Wanneer mag je je theorie-examen voor je bromfiets halen?
Je mag beginnen met je theorie als je 15,5 bent. Als je 16 bent kun je rijlessen nemen. Je moet daarvoor wel eerst je theorie op zak hebben.
Vraag 5: Wat kost het scooter theorie-examen?
Het CBR rekent in 2024 €48 ,00 voor het halen van het theorie-examen voor je scooter. Soms kan het meer kosten:
Als je je theorie per post aanvraagt;
Als je rijschool het voor je aanvraagt rekenen ze hier soms extra voor;
Als je een theorie-examen met extra tijd aanvraagt (als je een dyslexieverklaring hebt kun je deze extra kosten terugkrijgen);
Als je een tolk nodig hebt.
Vraag 6: Hoe oefen je voor je scootertheorie-examen?
Dat mag je helemaal zelf weten. 😉 Wat vind jíj de makkelijkste manier om te leren? Ben je meer van het lezen of kijken?
Als je graag een papieren boek voor je neus hebt, kun je een theorieboek kopen. Let altijd op dat je de nieuwste versie hebt, want verkeersregels veranderen.
Als je liever kijkt en luistert, is een videocursus zoals die van Theorie Toppers een perfecte optie. Bekijk hieronder wat je kunt verwachten en lees ons blog met 4 redenen om te leren via onze online cursus.
Tot slot kun je ook theorielessen volgen bij een rijschool.
Vraag 7: Wat is het slagingspercentage voor het bromfietstheorie-examen?
Het bromfiets theorie-examen is helaas geen makkelijk examen. Het CBR houdt cijfers bij van hoeveel mensen er bij de eerste keer slagen voor hun theorie. Voor het bromfiets theorie-examen ligt het slagingspercentage al jaren tussen de 40 en 50 procent.
Waarom is het slagingspercentage zo laag en wat kun je eraan doen? (6 tips!)
De nummer één fout is dat mensen onderschatten hoe lastig het kan zijn. Veel denken dat ze al best wat kunnen, en natuurlijk begrijpen we allemaal de basisregels van het verkeer. Maar echt actief deelnemen in het verkeer, met een gemotoriseerd voertuig, is andere koek.
Houd deze 6 tips in je achterhoofd bij het leren, en je hoort bij die goed voorbereide 50 procent die wél in een keer slaagt:
Tip 1: Vergeet je ego en leer
We weten allemaal wel hoe het hoort, totdat we bizarre vragen over militaire colonnes, paard-en-wagen, en lastige voorrangsregels krijgen. Denk dus niet dat je alles weet, maar oefen tot je het gewoon zeker wéét. 💪
Tip 2: Zorg voor een stok achter de deur
Zet een redelijke deadline en vraag je examen alvast aan. Je kunt je beter voor een korte tijd intensief focussen op het leren en oefenen, dan het telkens voor je uitschuiven. Zo houd je het overzichtelijk en wordt het theorie-examen geen onoverkomelijke taak.
Tip 3: Leer op de manier die bij jou past
We zeiden het net al, je kunt op verschillende manieren leren. Via een boek, een cursus, een cd-rom of via een online examen.
Veel mensen zijn visueel ingesteld. Dat betekent dat je dingen die je ziet (en hoort) beter onthoudt. Dat verklaart meteen waarom je wel kunt meezingen met die Engelse nummers, maar die eindeloze lijst onregelmatige Engelse werkwoorden nog steeds niet uit je hoofd kent.
Dit verklaart dus ook het succes van onze Theorie Toppers bromfiets theorie cursus. Kies uit een van onze 3 pakketten (1, 3 of 4 weken toegang + meerdere proefexamens!) en leer online, waar je ook wilt, wanneer je ook wilt.
Tip 4: Oefen met oefenexamens
Denk je dat je de theorie goed kent? Oefen dan met oefenexamens tot je erbij neervalt. Kijk goed welk soort vragen fout gaan en oefen daar extra mee.
Tip 5: Praat erover
Snap je iets niet? Twijfel je? Praat erover. Met je vrienden. Met je ouders. Met ons. Het kan echt helpen om onduidelijkheden even te bespreken. Zo hoor je een uitleg soms net op een andere manier waardoor het kwartje ineens wél valt.
Tip 6: Vertrouw op je kunnen
En last but not least: Hoewel het examen niet makkelijk is, is het niet onmogelijk. Het is geen bizarre kwantumtheorie, fysica of een hartoperatie die je moet uitvoeren. Het zijn vragen waarvoor je hebt geleerd. Vertrouw op je eerste ingeving en laat je niet gek maken. Ben je goed voorbereid, dan kun je het echt wel!
We hopen dat je met dit artikel een goed idee hebt gekregen van het bromfietstheorie-examen en je iets hebt aan onze tips. Heb je nog vragen? Comments? Opmerkingen? We horen graag van je!