Beluister dit artikel in audio 🔈
Vooral in de koudere maanden is het nog wel eens mistig op de weg. Je mistlampen helpen je dan om beter zichtbaar te zijn. Maar je zet je mistlichten alleen aan bij dichte mist (wanneer het zicht minder is dan 50 meter). Hoe bereken je hoe dicht de mist is en hoe houd je het verder veilig op de weg? Lees verder en ontdek het in deze blog.
Soorten mist en zichtbaarheid
Laten we beginnen met de basis. Wat is mist? Mist zijn laaghangende wolken die het zicht op de weg flink verminderen. Maar hoe zit het dan met al die andere woorden... mist, nevel, dichte mist? Ze worden vaak door elkaar gehaald en dat is niet zo gek – we zijn Piet Paulusma niet.
Maar het is wel fijn om te weten wat je op de weg kunt verwachten als ze waarschuwen voor mist. Want afhankelijk van het soort mist kun je soms geen hand voor ogen zien, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Gelukkig zijn er duidelijke begrippen die uitleggen wat je precies kunt verwachten.
Zeer dichte mist: zicht minder dan 50 meter
Dichte mist: zicht minder dan 200 meter
Mist: zicht minder dan 1000 meter
Nevel: zicht meer dan 1000 meter
Je kunt de afstand berekenen aan de hand van hectometerpaaltjes of lantaarnpalen:
100 meter: elke 100 meter staat er een hectometerpaaltje.
50 meter: de helft van de afstand tussen twee hectometerpaaltjes of de afstand tussen 2 lantaarnpalen (binnen de bebouwde kom).
Dit moet je verder doen bij mist
Nu weet je wat mist is. Maar wat moet je allemaal doen als er mist opkomt?
Zet je mistverlichting achter aan. Zie je minder dan 50 meter (dus de helft van de afstand tussen 2 hectometerpaaltjes of de afstand tussen 2 lantaarnpalen buiten de bebouwde kom), dan zet je je mistverlichting achter aan. Het achtermistlicht is heel fel en kan bij normale mist vervelend zijn voor anderen achter je. Zet het daarom alleen aan bij minder dan 50 meter zicht. Gelukkig komt dikke mist niet vaak voor.
Sommige auto’s hebben ook mistverlichting voor. Deze verlichting is niet verplicht, dus heb je het niet, geen zorgen. Deze mistverlichting mag je al aanzetten bij minder dan 200 meter zicht (de afstand tussen 3 hectometerpaaltjes of de afstand tussen 6 lantaarnpalen binnen de bebouwde kom). Daarover zo meer.
Verlaag je snelheid. Bij slecht zicht kun je niet goed anticiperen op wat er gebeurt, omdat je simpelweg niet alles kunt zien. Verminder je snelheid daarom met de helft zodat je meer tijd hebt om te reageren op onverwachte situaties, en een kortere remweg hebt.
Houd afstand. De regel is: verdubbel de afstand tussen jou en de persoon voor je.
In welke situatie zet je mistlampen aan?
We zeiden het net al: alleen bij dichte mist zet je je mistlampen aan. Je mistlampen zorgen voor betere zichtbaarheid zonder dat ze de tegenliggers of de mensen voor of achter je verblinden. De waterdeeltjes van de mist kunnen je licht weerkaatsen waardoor anderen worden verblind.
Als er geen dichte mist is, is het aanzetten van je mistlicht verboden. Als je dit toch doet, kun je een boete krijgen. Dus ook bij zware regen, sneeuw, hagel, of ijzel zet je je mistlicht niet aan.
Mistlicht versus dimlicht
Dimlicht zijn de standaard koplampen die je aanzet als het donker is of als het schemert. Ze zorgen ervoor dat je goed kunt zien en zelf zichtbaar bent voor andere weggebruikers, zonder hen te verblinden.
Mistlichten zijn speciaal ontworpen voor slecht zicht door mist. Elke auto heeft er minimaal één (achter), soms twee (achter + voor).
Mistlicht voor en achter
En wat is dan het verschil tussen voor- en achtermistlicht?
Mistlicht aan de achterkant – achtermistlicht
Helder rood licht dat je auto beter zichtbaar maakt voor andere weggebruikers bij dichte mist. Achtermistlicht mag alleen aan als het zicht minder dan 50 meter is. Alle auto’s hebben achtermistlicht.
Mistlicht aan de voorkant – voormistlicht
Laag gemonteerde lichten die een brede, lage lichtstraal uitstralen om de weg beter zichtbaar te maken zonder dat het licht reflecteert en het zicht belemmert. Voormistlicht mag je al aanzetten bij slecht zicht (minder dan 200 meter zicht).
Let op bij automatische verlichting (dagrijverlichting)
Alle nieuwe auto’s hebben dagrijverlichting. Deze verlichting staat aan als de andere lichten uit zijn en zorgt ervoor dat je auto ook zonder dimlicht zichtbaar is. Maar bij mist is dit licht niet genoeg. Sterker nog, je mag ‘m niet eens aan zetten, want dan kun je andere auto’s verblinden. Heeft jouw auto automatische verlichting, zet deze bij dichte mist dan uit en zet je mistverlichting aan, want je auto zal de mist waarschijnlijk niet herkennen.
Je theorie-examen halen?
Wil je meer leren over mist, rijden bij slecht weer en met vlag en wimpel slagen voor je auto-theorie? Volg dan onze online videocursus. Onze topper Quincy legt je alles uit. Voorproefje? Check dan onze social media-kanalen (TikTok, Youtube, Insta, you name it!)