Beluister dit artikel in audio 🔈
Adviessnelheid, je hebt er vast al eens over gehoord. Maar eerlijk gezegd, wat moeten we er nou mee? Moet je je eraan houden? Of mag je het negeren? In dit artikel vertellen we je alles over de adviessnelheid, waar je een adviessnelheid kunt verwachten en wat het verschil is met de wettelijke maximumsnelheid.
Wat is adviessnelheid?
Als we het hebben over ‘adviessnelheid’, bedoelen we de snelheid die wordt aanbevolen (geadviseerd) in bepaalde situaties. Het is niet verplicht om je aan dit advies te houden. Toch is het slim om dat wel te doen, want een adviessnelheid wordt niet zomaar bedacht.
Een adviessnelheid is belangrijk omdat:
Het de veiligheid bevordert: Een adviessnelheid wordt voorgesteld op basis van verschillende factoren, zoals het wegontwerp (krappe bocht, hellend wegdek), of beperkte zichtbaarheid.
Het helpt de doorstroming van het verkeer: Door je snelheid aan te passen, voorkom je plotseling remmen of opstoppingen.
Het wordt afgestemd op het weer: Soms wordt een maximale snelheid tijdelijk omgezet in een adviessnelheid. Bijvoorbeeld bij extreem weer zoals regen, mist of sneeuw.
Het verschil met een maximumsnelheid is dat deze snelheid door de wet is vastgesteld, en onveranderlijk blijft. Een adviessnelheid kan veranderen en is vooral bedoeld om het rijgedrag aan te passen aan veranderlijke omstandigheden.
Hoe herken je een adviessnelheid?
Het bord waarmee een adviessnelheid wordt aangegeven, is vierkant en blauw. Er staat een adviessnelheid op. Soms gaat het bord gepaard met een waarschuwingsbord.

Waar zie je dit bord?
Het bord voor de adviessnelheid kun je eigenlijk overal tegenkomen. Denk aan snelwegen, scherpe bochten, bruggen, tunnels en afritten.
We geven je een paar voorbeelden:
Je rijdt op een normale weg waar je 50 mag, maar er is plotseling een scherpe bocht. Het is aan te raden om hier 30 te rijden, omdat je je voertuig zo beter onder controle kunt houden. Het is niet verplicht, maar wel verstandig.
Je gaat een smalle tunnel in. De normale snelheid is 80 km/u, maar het is raadzaam iets langzamer te rijden omdat de tunnel smal en slecht verlicht is. Bovendien is het druk. Het adviessnelheidsbord geeft daarom 50 km/u aan.
Je rijdt op een landweggetje. Sinds kort is er veel bouwverkeer omdat er een nieuw bedrijf wordt gebouwd. Hierdoor is het verstandig om op dat stuk rustiger te rijden, omdat de weg wat drukker is dan normaal. Het adviesbord geeft 30 km/u aan.
We zeiden het net al: een adviessnelheidsbord is blauw en vierkant. Een verplichte maximumsnelheid wordt aangegeven met een rond bord met een rode rand (een A1-bord).

Hierop kunnen verschillende maximumsnelheden worden aangegeven. Denk aan:
Autosnelweg: maximaal 130 km/u of 100 km/u afhankelijk van tijd/omstandigheden.
Autoweg: maximaal 100 of 80 km/u.
Provinciale weg: maximaal 80 km/u, soms 60 of 50 km/u.
Binnen bebouwde kom: maximaal 50 km/u, soms 30 km/u.
Woonerf en schoolzones: maximaal 15 km/u.
Bekijk hier de complete lijst met verkeersborden.
Mag je harder rijden dan de adviessnelheid?
Ja! Je mag harder rijden dan de adviessnelheid, want het is een aanbeveling, geen regel. Maar toch willen we benadrukken dat het gewoon verstandig is om je wel aan de adviessnelheid te houden. Het maakt de situatie op de weg een stuk veiliger bij slecht weer, veel verkeer of gevaarlijke bochten.
Daarnaast kun je ervan uitgaan dat anderen zich aan de adviessnelheid houden, waardoor het extra gevaarlijk wordt als jij dat niet doet.
Geven de matrixborden advies of verplichte snelheid aan?
Adviessnelheidsborden geven dus een andere snelheid aan dan de verplichte maximumsnelheid.
Matrixborden boven de snelweg doen hetzelfde: ze geven een andere snelheid aan dan normaal. Matrixborden zijn digitale borden en worden vaak gebruikt bij files, wegwerkzaamheden of slechte weersomstandigheden.
Het idee is net als bij adviessnelheidsborden om het verkeer veiliger en soepeler te laten verlopen.
Geven de matrixborden dan een adviessnelheid of verplichte snelheid aan? Het antwoord is afhankelijk van het soort matrixbord:
Roodomrand getal: dit is een verplichte maximumsnelheid. Je moet je hieraan houden. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waar er wegwerkzaamheden zijn.
Geel getal zonder rode rand: dit is een adviessnelheid. Dit wordt aangeraden, maar is niet verplicht. Denk bijvoorbeeld aan een weersituatie waar het hard waait.
Einde adviessnelheid: wanneer mag je weer sneller rijden?
Er is geen officieel ‘einde-adviessnelheid bord’, omdat een adviessnelheid dus niet verplicht is. Je moet dus zelf inschatten wanneer het advies niet meer geldig zou zijn.
Denk aan:
Na de gevaarlijke scherpe bocht, waar het bord voor waarschuwde.
Als de weg weer rustig is.
Als het niet meer glad is.
Wanneer kun je dus weer veilig sneller rijden? Zodra de situatie verandert en de weg- en weersomstandigheden weer veilig genoeg zijn om de standaard maximumsnelheid te volgen.
Dus wanneer is het slim om de adviessnelheid te volgen?
De adviessnelheid is nooit verplicht, maar het is wel aan te raden om het snelheidsadvies op te volgen. Zo’n bord staat er niet om je te plagen, maar echt om de veiligheid op de weg te verbeteren. Denk maar zo: veiligheid boven snelheid! Die paar honderd meter dat je langzamer rijdt, maakt echt geen verschil of je ergens wel of niet op tijd komt.
Video over snelheden die je echt moet kennen
Wil je meer weten over verkeersborden? Bekijk dan onze andere artikelen over verkeersregels en borden, of check onze YouTube-video: